Tsjaad is één van de armste landen te wereld. Ongeveer 2 van de 5 kinderen worden niet ouder dan vijf jaar. Ook komt het vaak voor dat ouders niet voor hun kind kunnen zorgen of dat kinderen op jonge leeftijd wees worden. Als een kind geen familie meer heeft, of niet meer bij zijn familie kan leven, krijgt hij of zij een nieuw thuis in het kinderdorp N’Djamena. Het kinderdorp is een plek waar kinderen kansen krijgen, waar ze omringd worden door de liefde en warmte van een gezin. Waar ze op een zo’n normaal mogelijk manier groot kunnen worden. Een plek waar ze simpelweg kind kunnen zijn. Het kinderdorp N’Djamena bestaat uit 12 familiehuizen, waarvan één in de gemeenschap. In 2017 groeiden hier 119 kinderen op met de zorg en liefde van 12 SOS moeders en 7 SOS tantes. In de jongerenhuizen wonen in totaal 52 jongeren en 3 begeleiders.

Onze helden: de SOS moeders
De SOS moeders spelen een hele belangrijke rol in het SOS Kinderdorp. Want zij zorgen voor de ontwikkeling van ieder kind. SOS moeder Claudette is zelf op jonge leeftijd haar ouders verloren. Haar zus nam de zorg voor haar op zich. “Mijn zus heeft dat op zo’n goede manier gedaan dat, toen ik hoorde over SOS Kinderdorpen, ik besloot om terug te geven aan verweesde kinderen. Net zoals mijn zus dat voor mij heeft gedaan.”, vertelt Claudette. Inmiddels is Claudette (40) al ruim 12 jaar SOS moeder in kinderdorp N’Djamena. Op dit moment draagt ze de zorg voor vijf jongens en vier meisjes.

SOS moeder Claudette met haar kinderen

Kinderen staan voor hoop
“Ik wil een veilige, gezonde en liefdevolle omgeving voor de kinderen creëren. Ze laten zien en voelen dat ze een familie hebben die er altijd voor ze is, dat ze er niet alleen voor staan. Ik vind het heerlijk om met ze te wandelen en samen de natuur te ontdekken. Zelf leer ik ook nog elke dag. Mijn kinderen hebben allemaal verschillende achtergronden, komen uit andere culturen. Sommigen hebben dingen meegemaakt… Reageren daardoor soms anders, onverwacht. Met mijn ervaring weet ik nu goed wat te doen. Om ze dan te zien opbloeien, dat is zo mooi. De kinderen staan- voor mij- voor hoop.”

Tweelingzussen Salma en Salima

Tweelingzussen Salma en Salima
“Mijn dochters Salma en haar tweelingzus Salima kwamen in de familie toen ze pas 1 maand oud waren; hun ouders waren omgekomen. Nu zijn ze 12 jaar en het maakt me trots om te zien hoe ze zijn gegroeid. Ze zijn opgegroeid in een liefdevol gezin en dat is echt belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Salma zit nu in de vijfde klas en weet heel goed wat ze wil..”

Dochter Salma: “Mama ís mijn moeder. Ik ben blij met mijn broertjes en zusjes. Ik weet niet beter dan dat dit mijn thuis is. Mijn moeder houdt veel van ons en doet leuke dingen met ons; we dansen en doen veel spelletjes. En ik zit in het SOS meidenvoetbalteam. Daarnaast kan mama heel lekker koken en heb ik mooie jurken.”

Renovatie van het kinderdorp
Het in 2005 geopende kinderdorp is aan renovatie toe en de eerste werkzaamheden hiervoor zijn gestart. De familiehuizen en het nationale kantoor worden gerenoveerd en de paden die de huizen met elkaar verbinden worden geplaveid. Claudette is blij met deze renovatie. “Ik ben dol op ons huis; het is ons leven, alles wat ik met mijn kinderen deel. Maar de ruimte is beperkt. Er is niet genoeg plek om je even terug te kunnen trekken. De kinderen hebben geen privacy. En op een bepaalde leeftijd hebben ze die gewoon wel eens even nodig. Nu de renovaties op stapel staan, hoop ik dat daar ruimte voor komt. En ons familiehuis zo een nog fijner huis wordt.”

Dankzij uw bijdrage kunnen de kinderen uit het kinderdorp N’Djamena iedere dag weer rekenen op de zorg van hun SOS moeder en opgroeien in een liefdevol en veilig thuis. We willen u, mede namens de kinderen, hartelijk bedanken voor deze zeer waardevolle bijdrage!