Sanyu (13 jaar) vertelt over haar leven voordat haar gezin opgenomen werd in het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen in Oeganda en over de impact van de steun die ze krijgen.

“Mijn vader heb ik niet goed gekend. Hij verliet mijn moeder en mij en mijn broertjes en zusjes toen ik nog heel jong was. Ik weet niet waarom hij vertrok, maar mijn moeder zegt altijd dat ik te jong ben om ‘die dingen’ te begrijpen.

Opgroeien zonder mijn vader was niet makkelijk. Mijn moeder had veel moeite om de zorg voor ons in haar eentje te dragen. Ik herinner mij nog dat wij in een vluchtelingenkamp in Gulu woonden. Hier was het gemakkelijker om eten te krijgen door de hulporganisaties die hier aanwezig waren. Na een tijdje werden we gedwongen het kamp te verlaten. Mijn moeder vroeg de overheid om een stuk grond zodat wij een huis konden bouwen. Dit kregen we gelukkig en hier wonen we vandaag de dag nog steeds.”

Sanyu

“Omdat ik de oudste van de kinderen ben, heb ik mijn moeder een groot deel van mijn jeugd moeten helpen om geld bij te verdienen. We werkten op de boerderijen van andere mensen en verdienden zo voldoende geld om te kunnen zorgen voor ons gezin. Als we toch te weinig geld hadden, kon ik niet naar school. Ik hielp mijn moeder dan ook op de boerderij. Dit deed ik ook omdat ik wilde dat mijn broertjes en zusjes wel naar school konden blijven gaan.

In 2017 hadden we geluk. Mijn familie werd opgenomen in het familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen. Met de steun die we krijgen kan ik nu ook gewoon naar school gaan zonder dat ik hoef te werken. Dit maakt mij erg gelukkig. Mijn schoolgeld wordt nu altijd op tijd betaald. Voor mijn moeder is dit ook een zorg minder. Zij hoeft nu alleen het schoolgeld van mijn broertjes en zusjes te betalen.

Ik ben nu 13 jaar en zit in de vierde klas van de basisschool. Ik loop achter op mijn leeftijdsgenoten, zij zitten in de zevende klas. Ik vind het studeren erg leuk en doe hard mijn best. Afgelopen periode hoorde ik bij de beste 10, van de in totaal 119, leerlingen van mijn jaar. Natuurwetenschap is mijn favoriete vak. Als ik later groot ben wil ik een dokter worden.”

Het verhaal van Sanyu en haar moeder is slechts één van de vele verhalen. Dankzij u worden families zoals die van Sanyu geholpen via het familieversterkende programma. Heel veel dank voor uw steun!

Sanyu en haar moeder